Forkølelsessår på læberne er et meget udbredt problem

forkølelsessår

Mange er plaget af infektionen, som er forårsaget af Herpes simples virus – også kaldet HSV *. Nogle rammes kun én enkelt gang af forkølelsessår, mens de hos andre bliver ved med at komme igen og igen. Hvad er forkølelsessår egentlig? Hvorfor opstår de? Og hvad kan man gøre ved dem? Det kan du læse mere om her på siden.

* Op mod 90 pct. af befolkningen har antistoffer mod HSV-1 (Herpes simplex virus) i blodet.

Årsag: Forkølelsessår er smitsomme. De smitter ved direkte kontakt som for eksempel kys. Man bør være opmærksom på, at en person, der er angrebet af herpes virus/HSV, kan være smittebærer, selvom vedkommende endnu ikke har synlige forkølelsessår.

Symptomer: Forkølelsessår opstår er ofte første gang i tre til fem års alderen. Barnet mærker en ubehagelig og stikkende fornemmelse i huden. Dernæst opstår der små, væskende blærer omkring læberne og huden bliver ofte rød. Sårene opstår typisk i forbindelse med en voldsom forkølelse og/eller svækkelse af immunforsvaret. Når det værste angreb er ovre, vil HSV/virus’en bevæger sig fra overhuden og dybere ned i huden, hvor virus vil ligge inaktivt til næste virusangreb. Derfor vil mange opleve, at når de én gang har haft forkølelsessår, kommer de typisk igen, næste gang immunforsvaret svækkes. Hvis man er i tvivl, om man er angrebet af HSV, kan man få afgjort sagen hos sin læge, der kan stille diagnosen på baggrund af et lille skrab af huden og/eller en blodprøve.

Behandling: Blærerne vil typisk hele af sig selv uden at danne ar. Men da forkølelsessår er både ubehagelige og meget smitsomme, gælder det om at påbegynde behandlingen, så snart man opdager et sår og på den måde komme virussen til livs. Der går typisk op til tre uger, fra man er blevet smittet, til forkølelsessårene viser sig. Så hvis man har mistanke om, at man er blevet smittet, vil det være en god idé at påbegynde behandlingen med det samme og på den måde undgå eller mindske angrebet.

Behandling med Spirularin HS plejer og beskytter huden på og omkring læberne mod virus. Derudover er det naturligvis vigtigt at holde et højt hygiejneniveau og vaske hænder hver gang, man har rørt ved læberne. Man skal helst helt undgå at røre ved forkølelsessåret, da man meget let kan inficere såret med bakterier og dermed forværre angrebet. Desuden kan man sprede smitten til andre stedet på kroppen.

Spirularin indeholder nærende ekstrakter og olier fra blandt andet fennikel, jojoba og sheabutter og virker derfor ikke udtørrende på huden. Spirularin HS indeholder desuden solfaktor 15, da solen kan medvirke til et herpesudbrud. Cremen er usynlig på huden og fedter ikke.

Kan jeg undgå at få forkølelsessår?
Der findes ikke en decideret kur mod forkølelsessår. Men forkølelsessår opstår typisk, når immunforsvaret svækkes. Så det bedste man kan gøre for at undgå forkølelsessår, er derfor at leve så sundt som muligt og sikre et stærkt immunforsvar. Undgå stress, få tilstrækkeligt med søvn, dyrke motion og spise en sund og varieret kost.

Er du ramt af forkølelsessår?
Prøv Spirularin HS